W listopadzie Łuszkowo w gminie Krzywiń odbyła się kolejna z senioralnych inicjatyw. Tym razem liderki Krystyna i ....Krystyna podjęły się organizacji działań związanych z edukacją żywieniową oraz celowością zdrowego odżywiania. 

Warsztaty rozpoczęły się od inspirującego wykładu, który pozwolił seniorom zrozumieć:

  • jak psychodietetyka wpływa na nasze nawyki żywieniowe,
  • dlaczego nasze podejście do jedzenia ma znaczenie,
  • jak budować zdrową relację z jedzeniem, unikając restrykcji i poczucia winy,
  • jak balansować dietę w codziennym życiu, uwzględniając potrzeby organizmu i styl życia.

Wykład przeprowadziła Maria Salicka- dietetyczka, specjalistka z zakresu psychodietetyki, który przedstawiła praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie z emocjonalnym jedzeniem, wyjaśniła mechanizmy jakie stoją za wyborem jedzenia oraz podpowiedziała, jak wprowadzać zmiany w nawykach żywieniowych w sposób trwały i efektywny. 

Po teorii był także czas na praktykę! Pod czujnym okiem Marysi oraz liderek uczestnicy:

  • nauczyli się przygotowywać różnorodne zdrowe potrawy, w niecodzinnej i nowoczesnej formie,
  • odkryli tajemnice gotowania z wykorzystaniem lokalnej infrastruktury, ale i produktów,
  • przetestowali nowe techniki kulinarne i zdrowe zamienniki.

W trakcie inicjatywy uczestnicy mieli okazję wymienić się doświadczeniami i uzyskać porady dostosowane do ich indywidualnych potrzeb. Wszystko odbywało się w atmosferze współpracy i wzajemnej inspiracji. Szczególny wpólny pożywny posiłek! 

 

Projekt Obecność czyli seniorzy partycypują 2024 dofinansowany ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych "Aktywni+" na lata 2021-2025. Edycja 2024.

Projekt objęty Patronatem Honorowym Starosty Leszczyńskiego, Starosty Kościańskiego oraz Starosty Grodziskiego. 

Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.