Zdrowie na talerzu
W listopadzie Łuszkowo w gminie Krzywiń odbyła się kolejna z senioralnych inicjatyw. Tym razem liderki Krystyna i ....Krystyna podjęły się organizacji działań związanych z edukacją żywieniową oraz celowością zdrowego odżywiania.
Warsztaty rozpoczęły się od inspirującego wykładu, który pozwolił seniorom zrozumieć:
- jak psychodietetyka wpływa na nasze nawyki żywieniowe,
- dlaczego nasze podejście do jedzenia ma znaczenie,
- jak budować zdrową relację z jedzeniem, unikając restrykcji i poczucia winy,
- jak balansować dietę w codziennym życiu, uwzględniając potrzeby organizmu i styl życia.
Wykład przeprowadziła Maria Salicka- dietetyczka, specjalistka z zakresu psychodietetyki, który przedstawiła praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie z emocjonalnym jedzeniem, wyjaśniła mechanizmy jakie stoją za wyborem jedzenia oraz podpowiedziała, jak wprowadzać zmiany w nawykach żywieniowych w sposób trwały i efektywny.
Po teorii był także czas na praktykę! Pod czujnym okiem Marysi oraz liderek uczestnicy:
- nauczyli się przygotowywać różnorodne zdrowe potrawy, w niecodzinnej i nowoczesnej formie,
- odkryli tajemnice gotowania z wykorzystaniem lokalnej infrastruktury, ale i produktów,
- przetestowali nowe techniki kulinarne i zdrowe zamienniki.
W trakcie inicjatywy uczestnicy mieli okazję wymienić się doświadczeniami i uzyskać porady dostosowane do ich indywidualnych potrzeb. Wszystko odbywało się w atmosferze współpracy i wzajemnej inspiracji. Szczególny wpólny pożywny posiłek!
Projekt Obecność czyli seniorzy partycypują 2024 dofinansowany ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych "Aktywni+" na lata 2021-2025. Edycja 2024.
Projekt objęty Patronatem Honorowym Starosty Leszczyńskiego, Starosty Kościańskiego oraz Starosty Grodziskiego.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.